ELEKTROFİZYOLOJİK ÇALIŞMA (EFÇ) ve RF ABLASYON NEDİR ?
EFÇ, veya elektrofizyolojik çalışma kalbinizin içinden elektrik aktivitenizin kaydedilmesidir. Bu test doktorunuza sizin ritm bozukluklarınızı (aritmi olarak da tanımlanır) tespit etmede ve en iyi tedavi yöntemini saptamada yardımcı olacaktır. Test sırasında doktorunuz ritim bozukluğunuzu kontrollu bir şekilde başlatmaya çalışacak, daha sonra size tedavi uygulayarak bunlardan hangisinin sizin için en iyisi olduğuna karar verecektir. RF ABLASYON çarpıntıları olan bir hastada çarpıntı bölgesinin EFÇ ile tespit edilip radyo dalgalarıyla yakılmasıdır. Genelde acısız bir işlemdir.
EFÇ cerrahi bir girişim değildir. Kesme veya biçme yoktur. Çalışma boyunca uyanık olacaksınız
HASTANIN ELEKTROFİZYOLOJİK ÇALIŞMA ve RF ABLASYON ÖNCESİ HAZIRLIĞI
Çalışma gününden 1 hafta önce hastaneye gelerek kateter sekreterliğine yatış işlemlerinizi yaptırınız ve bundan doktorunuzu haberdar ediniz. Istanbul haricinde oturuyorsanız bir hafta önceden doktorunuzu arayıp geleceğinizi haber veriniz. Yatış işlemlerini bir hafta önceden yaptırmayan veya haber vermeyen hastaların EFÇ günü iptal edilecektir.
Sabah saat 7.45’ de hastanede olunuz ve elektrofizyoloji laboratuvarı kapısına geliniz.
Doktorunuz size aspirin dahil olmak üzere bazı ilaçlarınızı çalışmadan bir gün ile bir ay önceden kesmenizi isteyebilir (İsoptin, Lopressor, Dideral, Digoxin, Rhythmonorm, Kardiokin, Pronestyl, Sotarit beş gün önceden; Cordarone bir ay önceden kesilecek). Eğer kullanmakta olduğunuz başka ilaçlar varsa doktorunuza hangi ilaçları içmeyeceğinizi muhakkak sorunuz.
Göğüs ve kasık bölgesi kıllarınızı bir veya iki gün önceden traş ediniz ve temizleyiniz.
Adet döneminize rastlayan günlerde özellikle ilk 4-5 gün içinde EFÇ girişimi yapılamamaktadır. Bu döneme rastlayan EFÇ randevularının değiştirilmesi için en az bir hafta önceden doktorunuza haber veriniz.
Çalışma süresince midenizin boş olması gerekmektedir. Çalışmanın yapılacağı günün bir gece öncesinden itibaren hiç bir şey yiyip içmeyiniz. Eğer ilaç içecek iseniz sadece yutmanıza yardımcı olacak kadar az miktarda su ile alınız.
Hastaneye geldiğinizde rahat kıyafet giyiniz. Mücevher gibi ziynet eşyaları takmayınız. Yanınızda muhakkak gecelik veya pijama getiriniz.
EFÇ, elektrofizyoloji odası olarak adlandırılan özel bir odada yapılacaktır. Çalışma başlamadan daha önce işlemin bütün detaylarının ve yan etkileri hakkında nasta bilgilendirilmiş olduğundan, işlemin yapılmasını kabul ettiğinize ve onay verdiğinize dair bir belge hemşire tarafından size imzalattırılacaktır..
Eğer çok sık idrara çıkma gibi bir sorununuz varsa hemşireye muhakkak haber veriniz. EFÇ uzun süren bir işlem olduğundan çalışma sırasında idrar ihtiyacı olabilmektedir. Ancak yatarken idrar yaparken kateterlerin yerleri oynayabileceğinden ve temizlik bozulabileceğinden idrar sondası gereksinimi olabilir.
Masaya yattıktan sonra hemşire kolunuzdan damara girecek ve buradan çalışma boyunca gerekli sıvı ve tedaviler verilecektir.
Çalışma öncesİ ve çalışma sırasında heyecanlı olmanız doğaldır. EFÇ boyunca uyanık olacaksınız. İşlem süresince yapılanları izleyebilir, doktorunuza soru sorabilirsiniz. İşlem sırasında doktorunuzun söylediklerini dikkatle uygulayınız. Eğer rahatsızlık hisseder veya herhangi bir ihtiyacınız olursa hemşire veya doktorunuza haber veriniz.